Marc Coma, voormalig Dakar-winnaar, zet sinds twee jaar de routes voor de organisatie van de Dakar uit. Hij weet natuurlijk als geen ander waar de tricky passages liggen in de zwaarste rally ter wereld.

DAKAR, HET ECHTE AVONTUUR…
Voor de start van Dakar Rally 2017 gaf Coma aan dat de wedstrijd vanaf etappe nummer vier erg zwaar zou worden. Wie had kunnen denken dat de rally al vanaf de allereerste special-kilometers heftig zou zijn?

Coma maakt belofte waar…
De eerste drie dagen hebben het gehele deelnemersveld volledig op zijn kop gezet!
In alle klassementen waren er winnaars en verliezers. Zij die treurden wisten zich prima te herstellen in een volgende special maar…zij die in totale euforie verkeerden in een etappe, kwamen in een ander stuk de man met de hamer tegen of kregen te maken met een té grote dosis pech en de daarbij horende regels.

Vandaag staan de deelnemers die nog in de race zitten voor een dilemma; kiezen zij, letterlijk voor de weg met de minste weerstand of voor het totale Dakar-avontuur?
De special wordt gereden op een hoogte van ongeveer 3500 meter, de lucht is ijl, de route lang en de grens tussen Argentinië naar Bolivia wordt gepasseerd.
Wie kiest er voor een pittige tijdstraf en ontloopt het verdwalen en het zoeken naar waypoints of…wie kiest er voor het totale plaatje, inclusief een prachtige route door de zandduinen? Precies daar in die mooie duinen liggen de, bijna onmogelijk te vinden, waypoints!

Riwald Dakar Team & Mammoet Rallysport
De mannen in de Renault K520 van het Riwald Dakar Team vielen uit in de tweede etappe doordat de truck te zwaar beschadigd was, zij hadden zich zo verheugd op deze vierde etappe.

Ed, Joël en Rik gingen niet voor de waypoint-escape, en hielpen onderweg Martin vd Brink welke met technische problemen stond. Zij finishten als 39-e met een tijd die 3 uur, 30 minuten en 33 seconden langer was dan de nummer 1: Gerard de Rooij.