Dakar 2024

De 46e editie van de zwaarste rally ter wereld start op 5 januari in Al-Ula en zal op 19 januari finishen in Yanbu, aan de Rode Zee.

Het wordt de 5e editie in Saoedi-Arabië en zal wederom enkel door dit land gaan. De start is in de eeuwenoude stad Al-Ula en gaat direct richting het Empty Quarter. Daarna zet de rally koers naar de Rode Zee en zal de finish zijn in Yanbu. David Castera belooft een hele zware rally neer te hebben gezet voor de deelnemers. Met gigantische duinen en moeilijke navigatie.

1 proloog, 12 etappes en 14 dagen

Na de vorige, veeleisende editie, zal Dakar 2024 net zo uitdagend worden. Vooraf is bekend gemaakt dat er kansen op de loer liggen voor nieuwkomers, aangezien zo’n 60% van het parcours nieuw is.
Ook noemde ASO-directeur David Castera bij de bekendmaking van de route al dat de editie van 2024 de zwaarste ooit gaat worden, met verborgen waypoints en gigantische duinen. Er zullen in totaal negen bivakken worden opgesteld op een grote strook die van west naar oost loopt en de route in beide richtingen kriskras doorkruist naar een laatste finish in Yanbu, aan de oevers van de Rode Zee.

48-uurs stage

Daarnaast gaat de rally een nieuw concept uitvoeren: 48-uurs Chrono Challenge. In twee dagen rijden de coureurs bijna 600 kilometer aan special stages. Onderweg zijn er 8 bivakken ingericht en nadat de klok 16:00 uur slaat, moet de deelnemer in het eerstvolgende bivak stoppen om te overnachten. De volgende ochtend gaan zij verder. In deze twee dagen wordt er 600 kilometer afgelegd, zonder verbindingsroutes.

Het grote Empty Quarter vormt het toneel voor dit nieuwe concept. De motoren en quads zullen een gescheiden route hebben ten opzichte van de auto’s en trucks. Hierdoor speelt strategie en navigatie een grote rol en kan de 48-uurs stage doorslaggevend zijn voor het klassement. Omdat de deelnemers volledig afgesloten zullen zijn van informatie van buitenaf over waar de concurrentie zich bevindt, dus de rijders zullen niet weten wat hun plek in het klassement op dat moment is. Om 7 uur in de ochtend mogen zij hun weg weer vervolgen en finishen dan in Shubaytah.

De rustdag de dag erna in Riyad is daarom zeer welkom. Maar veel tijd om op hun lauweren te gaan rusten is er niet, want ook etappe zeven is direct een uitdaging. Het is zelfs de langste eendaagse etappe, namelijk 483 kilometer.

De Dakar 2024 van dag tot dag

    (informatie mede mogelijk gemaakt door: rallymanics.nl en dakar.com)