Almelo, 14 januari 2022 – Na bijna twee weken zwoegen stond vandaag de laatste, korte etappe op het programma in de Dakar Rally 2022. De Riwald Dakar Team Renault C460 rallytruck met startnummer 518 met in de cabine Pascal de Baar, Jan van der Vaet en Stefan Slootjes begon daarmee aan de laatste loodjes.

De proef was kort en eenvoudig volgens Pascal de Baar: “Er waren snelle paden zoals we die de laatste dagen ook al vaak hadden, maar de navigatie was toch nog belangrijk, ook vandaag nog.” De equipe bracht de truck foutloos over de finish op een elfde plaats in het dag-klassement, net buiten de top tien.

Equipe #518 na de finish – v.l.n.r. Stefan Slootjes, Pascal de Baar, Jan van der Vaet

Eerder in de rally wist Pascal zich wel in de top tien te rijden met drie 10e plaatsen. Ook Gert Huzink zat er eerst mooi bij met zelfs twee keer een vijfde en twee keer zesde plaats in het dag-klassement. Helaas was het voor hem over na een zware crash, maar ook Pascal de Baar liep veel tijdverlies op na een crash. De gevolgen daarvan waren echter niet zo groot, waardoor hij de rally kon voortzetten om de eer van het team te redden. Eén van de gevolgen van de schade was dat Pascal de Baar terugviel in het algemeen klassement naar de 22e plaats met 8 uur achterstand. Over de avonturen van Pascal de Baar en zijn bemanning kunnen we inmiddels een boek schrijven, maar het feit is dat hij uiteindelijk als 14e in het algemeen klassement, en als 9e Nederlandse truck over de streep kwam. Een mooie prestatie, vooral omdat Pascal het de laatste dagen moest doen zonder de hulp van een teammaatje in de vorm van de equipe van Gert Huzink, Rob Buursen en Martin Roesink.

Na de Finish etappe 12 – v.l.n.r. Pascal de Baar, Mario Kress ( MKR Technology) en Jan van der Vaet

Pascal de Baar over de laatste etappe: “De laatste dagen heb ik vooral geprobeerd om als stabiele rijder voor het team de eindstreep te halen, maar dan wel op een zo hoog mogelijke positie. Vandaag was het een beetje ‘poepen zonder drukken’ zeg maar, al maakten we nog wel een schoonheidsfoutje. We raakten vol een wal met het rechter voorwiel, zo hard dat ik even dacht dat het wiel er af lag. Klaarblijkelijk kan een Renault daartegen, want er bleek niks aan de hand!” Uiteindelijk reed de truck met startnummer 518 probleemloos naar de finish voor de podium ceremonie waar de mannen de medailles kregen omgehangen. Daarna zal er vast nog wel een bescheiden feestje gevierd worden in de finishplaats Jeddah.