De Renault Truck C460 Hybrid Edition is de afgelopen periode stevig getest door het Riwald Dakar Team en het MKR, de ontwikkelaar van de truck. Vorige week werd er, op een baan met een ondergrond van los zand, getest. Een aantal weken daarvoor waren er al een aantal testdagen in Frankrijk, juist op harde snelle paden. De verschillende soorten ondergrond zijn specifiek gekozen door het Riwald Dakar Team om zoveel mogelijk de vermoedelijke etappes na te bootsen van Dakar 2020 in Saudi-Arabië.

Géén aggregaat of laadpaal

Gert Huzink, die in januari 2020 achter het stuur zit van deze bijzondere truck vertelt over de resultaten: “De afgelopen week hebben we bij de Poolse grens heel veel kilometers gemaakt met de truck, vooral om het hybride systeem te testen. Het opladen ging bijzonder snel en over het vermogen zijn we zeer tevreden. Het elektrische systeem wordt enkel opgeladen tijdens het rijden, er komt dus geen aggregaat of welk laadapparaat dan ook aan te pas. Puur door het interne proces in de truck wordt er opgeladen, dat kan zijn door bijvoorbeeld het remsysteem te gebruiken of doordat we het gas loslaten als we een helling afrijden bijvoorbeeld. De batterijen worden ongelofelijk snel opgeladen waardoor die extra power gebruikt kan worden om weer duinen op te rijden. Ik ben bijzonder enthousiast over hoe snel en goed het hybride systeem gebruikt kan worden.”

Perfecte samenwerking

Een aantal weken geleden werd er door het team getest op harde en snelle ondergrond in Frankrijk. Deze testdagen waren belangrijk omdat het een geheel nieuwe truck is en alles goed afgesteld moest worden. Zo is de gewichtsverhouding geheel anders dan in een normale rallytruck. “De truck is nu goed afgesteld en aan pittige tests onderworpen, zowel met computers als ook in de praktijk. We hebben zo goed mogelijk de te verwachten omstandigheden in Saudi-Arabië nagebootst, snelle specials in de eerste dagen van de rally en veel zand in de dagen daarna. Alle partijen hebben perfect samengewerkt om tot deze resultaten te komen en ik ga met een bijzonder goed gevoel naar de Dakar in januari”, laat de kopman van het Riwald Dakar Team weten.

Veiligheid boven alles

Tijdens het afstellen van de accu en de elektromotor is als nummer 1 gekeken naar de veiligheid. Dat is het allerbelangrijkste. Er zijn zoveel veiligheidsfactoren ingebouwd dat er niets mis kan gaan. Als de accu te warm of te koud wordt, schakelt het systeem automatisch uit. Dat geldt ook voor als er ergens kortsluiting zou ontstaan. In de accu zit een speciale gel die ervoor zorgt dat deze niet kan ontbranden. Ook wanneer er in de cabine twijfels zouden zijn kan het systeem met een noodknop uitgeschakeld worden. Alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er iets zou kunnen gebeuren met de 400V accu.

Samenwerking in cabine van essentieel belang

De banden zijn goed getest, daar is extra aandacht aan besteed, omdat het Riwald Dakar Team tijdens de Morocco Desert Challenge te maken had met veel kapotgereden banden. In de cabine wordt het volgens Huzink ook een heel ander verhaal: “Doordat we natuurlijk zoveel mogelijk gebruik gaan maken van het hybride systeem moeten de navigator (Rob Buursen) en de monteur (Martin Roesink) bijzonder goed op elkaar ingespeeld zijn. Er moet goed geanticipeerd worden op de route, dus de voorbereiding van het roadbook wordt van essentieel belang om zo te kunnen bepalen waar we exact het hybride systeem in gaan zetten en waar we het systeem opladen. Het spel en de samenwerking in de cabine wordt dus van groot belang om het maximale uit de elektromotor te halen!”