Gert Huzink dendert naar fraaie tweede plaats bij de trucks in eerste etappe Dakar Rally

Na een prima proloog heeft Gert Huzink zaterdag een uitstekende vorm getoond door tweede te worden tijdens de eerste etappe van de 46ste Dakar Rally. De coureur van het Jongbloed Dakar Team werd in Saoedi-Arabië tweede op iets meer dan zeven minuten van zijn landgenoot Janus van Kasteren.

“Helaas is de proef ingekort maar ondanks dat hebben we een mooi resultaat gehaald”, zei een meer dan tevreden Huzink over de etappe van Alula naar Al Henakiyah. “In het begin hebben we veel auto’s voorbij moeten inhalen en hebben we ook zeer veel stof gehad. Daarna kwamen we achterop bij de eerste trucks en konden we er redelijk vlot langs. Ook ons oude maatje Pascal de Baar zat daarbij.”

Zijn Renault C40 Hybrid deed het goed, had Huzink tevreden geconstateerd. “Zonder te veel te pushen kwamen we in een mooi ritme en dat konden we mooi volhouden tot aan de break. Daar hoorden we dat we tweede lagen. Daarvandaan was het nog maar 60 kilometer tot de vervroegde finish op kilometer 281.”

Vertraging

De organisatie had besloten de etappe voor de trucks in te korten na een ongeluk op de piste. “Daardoor hadden wij bijna een uur vertraging. Anders zouden zeker de laatste trucks in het donker binnenkomen”, legde Huzink uit.

“Hoe meer kilometers hoe beter het voor ons is. Ik had ook best in het donker willen rijden, we hebben daarvoor ervaring genoeg. Maar het maakt niet uit. De organisatie moet een beslissing nemen. Zo is het voor iedereen hetzelfde en dat is misschien ook wel het eerlijkst, dat alle trucks bij daglicht finishen.”

De eerste etappe betekende dat Huzink en zijn team zich na de korte proloog nu echt konden meten met de concurrentie. “We gingen ervan uit dat we qua snelheid goed konden meekomen en dat is ook gebleken.”

Veel stenen

“Tijdens het laatste stuk lagen er veel stenen op de proef. Daar hebben we het wat rustiger aan gedaan om niet lek te rijden en er zeker van te zijn dat we zonder kleerscheuren naar de finish konden rijden. We verloren daardoor een paar minuten op Janus, maar het was een bewuste keuze. Al met al was het een goede proef zonder echt aan te hoeven zetten, dus dat biedt perspectief!”

Huzink kreeg de bevesting dat de truck goed in orde is, zoals verwacht. “We hadden erop gerekend dat de snelheid goed was en dat we met de anderen mee zouden kunnen. Dat neemt niet weg dat het pas de eerste proef was. Morgen staat ook een lange zware proef op het programma. Ik ga ervan uit dat we iets minder stof zullen hebben, dan de eerste twee dagen. We zijn in ieder geval vol vertrouwen.”