Almelo, 11 januari 2022 – De negende etappe van de Dakar 2022 was een loop rond Wadi Ad-Dawasir, een special van slechts 287 kilometer met een verbindingsroute van 204 kilometer. Zand, duinen, prachtige rotsformaties en snelle pistes waren ook vandaag het decor van de rally.

Voor Gert Huzink, die er aanvankelijk mooi bij zat kwam er tegenslag in de vorm van navigatieproblemen. Gert: “We hadden echt een mooie dag waar alles in zat vandaag, en de truck deed het super. Helaas hadden we problemen met het vinden van een waypoint. Het zoeken van dat meetpunt kostte ons vandaag de nodige tijd en dat was erg jammer. Daarmee zat een top tien notering in het dag-klassement er jammer genoeg niet in maar we hebben wel echt een top dag gehad.” De Renault C460 Hybride ‘surfte’ vandaag door de hoge, maar snelle duinen en Gert Huzink is dan ook erg tevreden over de truck. Gelukkig bleef het tijdverlies beperkt vandaag.

Gert Huzink in actie

Klapper voor Pascal

Het team van Pascal de Baar begon vandaag als veertiende aan de etappe en kon een eigen koers volgen. Na twintig minuten werd De Baar al ingehaald op de afwisselende proef. Pascal: “Het tempo lag duizelingwekkend hoog vandaag en het terrein was prachtig met mooie canyons, plateau’s en duinen. We bereikten de neutralisatie samen met Mitchel van den Brink maar daarna waren we hem al snel voorbij. Een half uur later konden we de Tatra van het Fesh Fesh team achter ons laten in de duinen. Dat ging dus mooi, en het tempo in de duinen lag hoog! Dat kan gevaarlijk zijn midden op de dag, want dan is er vrijwel geen schaduw waardoor je dieptes lastig in kunt schatten. Daar kwamen we hardhandig achter, want toen we een duintje oversloegen volgde er een behoorlijke klapper.” Het zorgde gelukkig niet voor schade aan de truck maar wel voor rugklachten voor de bemanning. Na de harde landing vindt Pascal zijn tempo weer terug: “Het ging weer mooi, en toen zagen we ook Janus van Kasteren nog staan met een lekke band. Dat was nummer vier die we inhaalden.” Pascal de Baar kwam vandaag als tiende overall en als derde Nederlander over de streep, vlak achter Martin van den Brink en Vick Versteijnen. Later bleek dat de Renault C460 door de harde landing wel een gaatje in het carter had opgelopen, maar grote problemen bleven vandaag uit voor de beide trucks van het Riwald Dakar Team.

Pascal de Baar – start etappe 9

In het algemeen klassement staat Gert Huzink nu op de 14e en Pascal de Baar staat op de 18e positie. Morgen volgt de 10e etappe van Wadi Ad-Dawasir naar Bisha, met een verbindingsroute van 384 kilometer en een special stage van 375 kilometer. Een route met veel zand, modder en bergen en maar amper duinen.

Video etappe 9