De voorlaatste etappe van de Dakar Rally 2023 was de laatste met duinen. Die waren hoog en zacht, maar vormden geen probleem voor de ervaren Pascal de Baar. Met de Riwald Renault wist hij vanuit de achterhoede naar voren te rijden om bij de finish de vierde tijd te noteren. “We zijn tevreden met wat we vandaag hebben kunnen doen”, zei De Baar. “Meer dan vierde zat er niet in.” 

Omdat hij de twaalfde etappe niet had kunnen rijden, moest Pascal de Baar de dertiende etappe beginnen als negentiende truck. “Maar al snel hadden we de eerste trucks te pakken en zo konden we er steeds meer binnen hengelen”, vertelde De Baar. “De duinen waren echt zacht en in het begin vreselijk verrot gereden door de trucks voor ons, maar voor ons niet zo moeilijk, dus we konden pushen. De auto liep als een zonnetje en de jongens waren scherp als een mes.” 

Voor De Baar, Marcin Krüger en Stefan Slootjes was het een kwestie van de boel heel houden en geen fouten maken. Alleen zo kon er nog een dagsucces worden behaald. “Eigenlijk was het alleen maar duinen rijden, opletten dat je niet omdondert of vast komt te zitten, en zo hard mogelijk pushen. We zijn wel even gestopt bij Martin van den Brink, die met panne stond, maar die had stroom nodig en dat konden wij hem niet geven, dus zijn we doorgereden. Anderen konden hem ongetwijfeld wel helpen.” 

Tot het einde van de 153 kilometer lange wedstrijdproef bleef De Baar trucks inhalen. In het laatste deel werd de navigatie moeilijker, omdat de sporen die er lagen alle kanten op gingen en eigenlijk alleen maar afleidden. Als zesde truck kwam De Baar aan de finish, wat goed was voor de vierde tijd.