Het doel van Gert Huzink was om in de proloog van de Dakar Rally 2023 een plaats in de top 10 te verschalken. Dat lukte. Niet alleen werd Huzink achtste, Riwald-teamgenoot Pascal de Baar werd negende. Adwin Hoondert begint morgen de eerste van veertien etappes vanaf de zestiende plaats. 

De proloog, bedoeld om de startvolgorde voor de eerste etappe te bepalen, bestond uit een lus van 13 kilometer rond het Sea Camp waar de Dakar-karavaan verblijft. Op het vlakke, maar bochtige parcours was het desondanks opletten. “Typisch zo’n proefje waar je meer kon verliezen dan winnen”, zag Gert Huzink. Met zijn rally-achtergond kon Huzink er met de hybride Renault uitstekend uit te voeten. “Het was wat meer mijn ding dan van Pascal, maar het gaat nog nergens over. Het is wel fijn dat het is gelukt om achtste te worden en een goede startpositie te hebben voor het echte werk. En fijn dat mijn maatje meteen achter me zit. Mocht er toch iets gebeuren, dan is hulp dichtbij. Dat geeft vertrouwen.” 

Want ondanks dat hij nog nooit een gewone rallyproef heeft gereden, zette Pascal de Baar een keurige negende tijd neer. “Ik heb het nog nooit gedaan, maar van andere dingen weet ik wel zeker dat ik ze kan. Die komen nog, morgen en de rest van de Dakar. Je moet 100 procent je eigen Dakar rijden. Als je wordt ingehaald, dan is die ander sneller, of hij rijdt boven zijn kunnen en dan zie je ‘m verderop wel ergens staan. Maar achtste en negende is een goede uitgangspositie. Het doel morgen is om Gert te volgen, een beetje bij elkaar zien te blijven en dan stapje voor stapje naar voren kruipen.” 

Adwin Hoondert volgde op de zestiende plaats, op papier een winst van 21 plaatsen. “Ik had wat meer gewild, maar op zich is zestiende prima. Dan ben je af van de snelle-assistentietrucks en kun je meer je eigen tempo rijden.” 

De eerste etappe van deze Dakar begint en eindigt in het Sea Camp en telt een wedstrijdproef van 368 kilometer. De eerste trucks starten naar verwachting rond 10 uur Nederlandse tijd.