Tegenslag voor Riwald op eerste dag 

Een brandje aan boord van de Renault dwong Pascal de Baar al vroeg in de eerste etappe van de Dakar Rally 2023 tot stoppen. De brand was net achter de cabine van de #507. De crew kon het snel blussen, maar kon niet voorkomen dat de truck dusdanige schade opliep dat die uit de proef moest worden gesleept. Gert Huzink was op weg naar de tweede tijd in de etappe van 368 kilometer, maar kwam in de slotfase in een duinpan terecht, waardoor hij veel tijd verloor. Adwin Hoondert kwam op zijn kant in de duinen terecht, op een ongelukkige plek. 

De openingsetappe van de Dakar 2023 op Nieuwjaarsdag was niet erg gelukkig voor het Riwald-team. Pascal de Baar en zijn bemanning zagen kort na de start bij het Sea Camp het olielampje oplichten. “Op 17 kilometer in de proef”, vertelt De Baar. “Marcin zag de vlammen al uit de zijkant slaan. We hebben vier brandblussers leeggespoten en daarmee konden we de vlammen net aan doven.” 

Vermoedelijk is een olieleiding losgeschoten, waardoor olie op de turbo terecht kwam. Bij de brand werden leidingen en kabels beschadigd, waardoor de truck niet meer kon starten. De Renault moest uit de proef worden gesleept. In het bivak wordt geprobeerd de schade te herstellen. “Pas als de leidingen en kabels zijn gemaakt, weten we of de motor nog start”, zegt De Baar. “Als dat lukt, kunnen we starten. Weliswaar buiten competitie, maar dagsuccessen zijn dan nog wel mogelijk en we kunnen Gert bijstaan. Teleurstellend is het wel. Hier ben je het hele jaar mee bezig, met alles in topconditie krijgen voor deze wedstrijd en dan gebeurt na 17 kilometer zoiets.” 

Gert Huzink verloor in de eerste etappe bijna een uur op etappewinnaar Martin Macik. Dat was onverwachts omdat tot het voorlaatste meetpunt de #520 beslag leek te gaan leggen op de tweede plaats. “Vanaf het begin zijn we er voor gaan zitten”, vertelt Huzink. “We hadden ons voorgenomen deze etappe te winnen. We hebben op een zeer hoog tempo gereden: op de limiet en soms iets erover, maar het paste allemaal net. Harder dan dit ging de truck ook niet. We reden redelijk lang in het stof van Martin van den Brink, en hebben hem ingehaald. Als je een De Rooy Iveco kunt inhalen, weet je dat het hard gaat. Daarna reden we in het stof van Ales Loprais, maar die tweede plaats leek zeker binnen handbereik.” 

In de slotfase van de etappe reed de truck in de duinen echter iets te ver naar rechts. “We gleden een duinpan in en kwamen terecht tegen een rotswand. Daardoor scheurde de band. Het was nogal een ingewikkelde plek om de band te wisselen. Dat heeft drie kwartier gekost. De schade hebben we kunnen repareren en we konden op eigen kracht weer uit de pan komen. En passant hebben we ook nog een auto op de wielen gezet, die daar ook in was gegleden. We zijn rustig in het donker naar de finish gereden.”  

Daar bleek Huzink veertiende te zijn met een achterstand op Macik van 57.51. Loprais, in wiens stof Huzink een tijdlang reed, werd tweede op 4.46.  

Adwin Hoondert kwam eveneens in een duinpan terecht in de slotfase van de etappe. “Door een fout van de organisatie mochten wij pas laat starten, terwijl we in de proloog zestiende waren geworden. Daardoor kwamen we in het stof en in het donker te rijden. Trucks die ons probeerden te helpen, kwamen niet boven. Het is steil en kapot gereden.”  

De tweede etappe voert het Riwald-team op 2 januari naar Al Ula, in noordelijke richting. De wedstrijdproef bedraagt 431 kilometer.