Nadat op de eerste dag van de Dakar Rally 2023 al Pascal de Baar de handdoek moest gooien, moest op de tweede dag ook Gert Huzink de wedstrijd verlaten. Hij kreeg in het eerste deel van de etappe naar Al Ula te kampen met een kapotte turbo. Die bleek niet te repareren. “Dus we gaan nu voor de dagsuccessen en proberen iedere dag voorin mee te doen.” 

Het geluk is vooralsnog niet aan de zijde van het Riwald Dakar Team. Gert Huzink begon voortvarend aan de etappe en reed met de hybride Renault vlotjes naar voren. Door de pech van de eerste dag (vast in een duinpan) was Huzink ver naar achteren gestart, maar dat was niet per se een nadeel. “Het ging best goed, tot de turbo stuk ging. Alles was weggeslagen.” 

Het onderdeel werd vervangen, maar ook de reserve ging stuk. “Dat had al drie uur geduurd. We wisten toen dat we niet meer op tijd zouden kunnen zijn en dat we nog 300 kilometer in het donker hoe dan ook niet gingen halen.” 

Dus besloot Huzink eieren voor zijn geld te kiezen en de Renault uit de proef te sturen. Daar stond het team hem op te wachten, zodat de noodzakelijke reparaties konden worden gedaan zodat de truck op eigen kracht via de weg het bivak kon bereiken. “Het is nu wel een beetje gezakt, maar het was een emotionele dag”, erkende Huzink na aankomst in het bivak. “We moeten het nu maar hebben van de dagsuccessen en proberen iedere dag voorin te rijden. We kunnen daarvoor wel een beetje meer risico nemen en dan zien we wel waar we uitkomen.” 

Met diezelfde insteek ging Pascal de Baar al van start in de tweede etappe, na het brandje aan boord in de eerste rit. De Riwald-monteurs haalden een nachtje door om de Renault weer in orde te krijgen. Onderweg stopte De Baar eerst bij Huzink. “Die had mijn reserve-turbo nodig en vroeg of we even konden helpen. Dat duurde nogal lang, dus op een gegeven moment zijn wij maar doorgereden.” 

Na nog eens 300 kilometer stenen – want veel meer dan héél veel stenen was het niet vandaag – kwam De Baar eindelijk bij de duinen die het toetje van de etappe vormden. “Dat was leuk. Net motorcrossen. En daar lag Adwin Hoondert, op zijn kant en het touw lag onder de truck. Maar wij hebben ook een touw, dus die stond binnen een minuutje weer overeind voor de laatste 7 kilometer.” 

Met al dat oponthoud kwam De Baar uiteindelijk als 21ste aan de meet, op de hielen gezeten door Hoondert. De Zeeuw is nu nog de enige Riwald-truck in de wedstrijd. De derde etappe belooft een uitdaging te worden voor de navigators. Van de 669 kilometer van Al Ula naar Ha’il tellen er 447 voor de wedstrijd.