De Dakar Rally 2023 staat op het punt van beginnen. Op oudejaarsdag luidt in Saudi-Arabië het startschot voor de eerste van de veertien etappes in de zwaarste rally ter wereld. Eurol ondersteunt drie teams: Toyota GAZOO Racing, Eurol Team De Rooy Iveco en het Riwald Dakar team. Daarmee wil het Nederlandse smeermiddelmerk internationaal wederom hoge ogen gooien.

 Eurol ondersteunt de Dakar teams met gespecialiseerde producten en technische ondersteuning. Net als de Dakar voertuigen moeten ook de smeermiddelen van ongeëvenaarde kwaliteit en betrouwbaarheid zijn. Daarom vertrouwen de Dakar teams op de Eurol Specialty productlijn met SYNGIS Technology, deze lijn is speciaal ontwikkeld voor extreme omstandigheden in onder andere grondverzet, zware industrie, agri, infra én racing.

Vliegende start

Ook de begin 2022 geïntroduceerde Eurol racinglijn valt onder de Specialty familie en is een succes in de rally- en racingwereld. Dat kwam mede door de vliegende start; met de Dakar overwinning door Toyota GAZOO Racing viel de racinglijn direct in de prijzen. Coureur Nasser Al-Attiyah en navigator Mathieu Baumel stuurden de Toyota Hilux T1+ als eerste over de finish. Ook wisten beide heren dit jaar het FIA World Rally- Raid Championship (W2RC) te winnen, dit is het nieuwe rally-raid wereldkampioenschap waar de Dakar Rally deel van uitmaakt.

Ook in de komende Dakar editie is Toyota GAZOO Racing één van de favorieten in het autoklassement. Naast Nasser en Mathieu mag het team vertrouwen op het veelbelovende jonge Zuid-Afrikaanse talent Henk Lategan met navigator Brett Cummings en de Zuid-Afrikaanse oud-Dakar winnaar Giniel de Villiers met navigator Dennis Murphy.

De Rooy in een nieuw jasje

Het nieuwe Eurol Team De Rooy Iveco heeft met drie krachtige Iveco’s goede kansen op succes in het truckklassement. De mooie eindklasseringen in 2022 van Martin van den Brink, Rijk Mouw en Erik Kofman (P6) en Mitchel van den Brink, Jarno van de Pol en Moisès Torrallardona (P10) geven het team vertrouwen, zeker nu Mitchel met een nieuwe lichtere neustruck voor eigen kansen mag rijden. Beide coureurs worden ondersteund door Nico Stijnen, Joël Ebbers en Christiaan van der Haar in de snelle assistentie. Met de nieuwe uitstraling zijn de drie Iveco trucks blikvangers in het veld.

Nieuwe kansen voor de hybride truck

Het Riwald Dakar team is dit jaar uitgebreid van twee naar drie Renault trucks afkomstig van MKR Technology. Gert Huzink, Rob Buursen en Martin Roesink van het Riwald Dakar team verschijnen aan de start met een compleet nieuwe hybride truck. De testresultaten van de nieuwe truck waren de afgelopen maanden wisselend, maar de laatste weken is een sterk opgaande lijn zichtbaar. Aan de smering van het hybride aandrijfsysteem zal het niet liggen. De Eurol Specialty Grease CS-2/103-S heeft bewezen moeiteloos de kruisstukken van de aandrijfassen te smeren.

Vergroenen

Bijkomend voordeel voor de hybride truck is dat veel producten van de Eurol Specialty lijn vriendelijker zijn voor mens en milieu. Dit gegeven sluit aan bij de ambitie van Dakar organisatie ASO om te vergroenen. De hybride truck van het Riwald Dakar team valt onder het ‘Dakar Future’ programma, welke de transitie naar emissieloze voertuigen moet begeleiden.

De tweede Riwald truck is van Pascal de Baar, Jan van der Vliet en Marcin Krüger. Coureur Pascal gaat na een 14e plek in 2022 voor een top 10 positie in het algemeen truckklassement. Nieuw is de derde Riwald Renault truck die wordt bestuurd door Adwin Hoondert met Jasper Riezebos en Erwin de Vos in de cabine. Adwin heeft eerder met een eigen truckteam vier keer de Dakar Rally gereden, dit wordt zijn eerste editie in Saudi-Arabië.

Kortom, de Dakar Rally 2023 belooft een enerverende editie te worden waarbij Eurol zijn nieuwe slogan ‘Powering Performance’ verder wil waarmaken.