Gert Huzink heeft nog gas over… de komende dagen toch een dagetappe ?

Met een monstersprint in de laatste fase van de achtste etappe van de Dakar Rally kwam Gert Huzink maandag nog héél dicht bij zijn doel. De truck-coureur van het Jongbloed Dakar Team kwam uiteindelijk achttien seconden tekort om nog vijfde te worden, maar met de snelheid van de Renault C40 Hybrid zit het wel snor, zoveel is zeker. En dus kon hij goedgeluimd naar bed.

Want dinsdag mag hij als zesde starten. Voorin dus. En dat is een flink voordeel weet de ervaren Huzink. “Ons doel is nog een dagoverwinning te pakken”, toonde hij zich ambitieus in het Saoedische bivak van Hail. “Dat is moeilijk als je achterin moet starten. Dan is de proef te veel kapotgereden om nog met de snelsten mee te kunnen. Morgen moet het dus beter kunnen.”

Want dat van die kapotgereden proef speelde hem maandag parten. Al zat het hem ook in de beginfase van de 678 kilometer lange etappe van Al Duwadimi naar Hail. “We begonnen iets te rustig”, bekende Huzink. “In het zanderige verloren we direct een beetje tijd. Dat hebben we later wel weer goed gemaakt. We zijn de duinen redelijk goed doorgekomen zonder risico te nemen.”

Mooie, zanderige proef

“Het was een mooie, zanderige proef waar van alles in zat. Ook technisch, met hoge duinen waar je een keuze moest maken: in één keer naar boven rammen of links of rechts via een ommetje. We hebben de meeste duinen wel rechtstreeks genomen. Ik zat in een mooi ritme voor mijn gevoel. In een snel ritme.”

Maar toen Huzink zijn tijd hoorde bij de eerste break viel hem die wat tegen. “We stonden zeven minuten achter. Dat kwam omdat ik te rustig was te begonnen. Daarna moesten we weer door het zand. Dat was niet echt moeilijk, maar als je de verkeerde keuze maakte, kon je wel tijd verliezen. Bij de tweede break moesten we nog 110 kilometer.”

Geen ‘oeioei-momentjes’

Huzink, zijn navigator Rob Buursen en monteur Martin Roesink wilden per se voorin finishen om dinsdag voorin te kunnen starten. “We hadden tien minuten achterstand op de nummer vijf, Vick Versteijnen. Die achterstand ongedaan maken, was eigenlijk onhaalbaar. We zeiden in de cabine: we doen alles of niks. Op achttien seconden na is dat gelukt.”

Tijdens de laatste honderd kilometer reed Huzink ‘extreem hard’. “We zaten meer op de limiet, maar we hebben geen ‘oeioei-momentjes’ gehad. Uiteindelijk kwamen nog net als zesde over de finish.” Die vijfde plek is dan net niet gelukt, hij start dinsdag mooi wel voorin. “Vol goede moed gaan we weer van start!”