Het was dinsdagavond uiterst onzeker of Riwald Dakar woensdag weer aan de start kon komen in de vierde etappe van de Rallye du Maroc. Een kwartier voor de geplande vertrektijd stond de truck weer klaar. Maar zoals eerder deze rally bleef coureur Gert Huzink niet helemaal bespaard van pech. 

Dinsdag vloog de Renault-truck in de derde etappe in de brand nadat het team op koers lag voor de dagzege. Het was daardoor afwachten of de truck gerepareerd kon worden voor het slot van de Rallye du Maroc. “Ik moet eerlijk zeggen dat onze monteurs een wereldprestatie geleverd hebben”, zegt Huzink met bewondering voor zijn monteurs. “Vanmorgen om kwart voor tien stond alles klaar terwijl we om tien uur moesten vertrekken. Dan begin je zo’n proef met het idee dat er misschien nog iets aan scheelt, het was een fikse brand. Er hoeft maar een kabeltje te zijn dat nog beschadigd is en je hebt kortsluiting of iets dergelijks, je houdt daar toch een beetje rekening mee, maar het gebeurde niet.” 

En dus kon Huzink doen waar hij goed in is: “We zijn vanaf het begin voluit gegaan. We reden Macik voorbij, Kees Koolen was als eerste gestart en die reden we ook voorbij. Het liep heel lekker tot we een lekke band kregen. Daarna konden we Macik nog eens inhalen, maar ging het mis bij een afstap die niet in het roadbook stond. Daarbij braken twee bladveren af. Het was echt gevaarlijk, een grote impact. Het comfort in de truck wordt daar niet beter van, maar de banden liepen er ook af. Omdat we al gewisseld hadden, moesten we wachten. We hebben van Macik een band geleend zodat we in ieder geval naar de finish konden.” 

De eerste 255 kilometer was Huzink met afstand de snelste vrachtwagen in de wedstrijd, maar uiteindelijk kwam het drietal op de vijfde plek aan de finish. “Het was geen mooie proef, echt eentje vol stenen en hobbelpaden zoals je die van Marokko kent. We wisten al dat de auto hard gaat als we heel blijven. Dit soort dingen kunnen gebeuren, zeker als het niet in het roadbook staat. Dan kan er wel eens een bladveer breken.” 

Huzink ging woensdag met een opdracht van Mario Kress, die de truck ontwikkeld heeft, op pad: “We moesten voluit gaan. Dat hebben we gedaan en ik denk dat we dat morgen ook weer doen.”