Nee, gemakkelijk had Gert Huzink het bepaald niet tijdens de twee dagen durende zesde etappe van de Dakar Rally. De truck-coureur van het Jongbloed Dakar Team, liep onderweg de nodige averij op, maar slaagde er desondanks in vrijdag de finish te halen. Een goed eindklassement is inmiddels helaas uit zicht geraakt, maar de immer ambitieuze Huzink hoopt de komende dagen toch nog wat moois te kunnen laten zien.

“Dat waren twee fatsoenlijke dagen Dakar”, zei Huzink ietwat eufemistisch over de etappe van in totaal 758 kilometer en 549 special. “Na drie kilometer lagen we al op de zijkant omdat m’n maatje Pascal (de Baar, red.) niet opschoot en ik daardoor een stomme fout maakte. Na de boel een beetje gefatsoeneerd te hebben, konden we vier, vijf uur later de weg vervolgen.”

Niet opgeven

Hoewel die averij betekende dat hij een topklassering in het eindklassement uit zijn hoofd kon zetten, gaf de snelle ondernemer uit Manderveen niet op. Huzink: “Op zich liep het nog wel redelijk, al was het zicht bagger door de kapotte voorruit die we hadden opgelopen. Verderop stond Pascal toen met aandrijfproblemen en die hebben we uit een duinpan getrokken zodat ze de truck konden repareren.”

Daarna daagden Huzink samen met navigator Rob Buursen en monteur Martin Roesink de duinen weer uit, zoals hij het noemde. “Het werd op een gegeven moment donker. Daarna hebben we vijf uur lang in het donker door de duinen gesurft en wel vijf oei-momenten gehad waar we op twee wielen stonden te dansen. Maar het ging allemaal goed. Uiteindelijk zijn we om 23.00 uur het bivakje binnengereden. Nadat we kort voor de finish Wouter de Graaf met Lex nog een helpende hand hadden geboden.”

Frisse moed

Vrijdagochtend ging Huzink weer met frisse moed van start. Maar wel met een gehavende Renault-truck, haastte hij zich erbij te zeggen. En die toonde stukje bij beetje meer mankementjes. “Door een slechtwerkende stuurpomp zijn we weer niet op tijd kunnen afdraaien en daar lagen we weer. We kregen hulp van Anja van Loon en haar dames, dat zijn drie heldinnen!”

Hij vervolgde: “Later hebben we William de Groot weer rechtop gezet en toen moesten we een alternatieve route vinden omdat we ook problemen kregen met de aandrijving. Daardoor hebben we wel een waypoint gemist, maar uiteindelijk zijn we over de finish gekomen. Dit waren de twee zwaarste etappes die ik ooit heb gereden maar ook de mooiste!”