Montere Gert Huzink tijdens rustdag Dakar Rally: “We gaan nu voor de etappezeges”

Voor Gert Huzink was de eerste week van de 46ste Dakar Rally een wedstrijd met twee gezichten. De truckcoureur van het Jongbloed Dakar Team kreeg gedurende die week de bevestiging dat zijn Renault C40 Hybrid-truck snel en betrouwbaar is. Tegelijkertijd was daar de teleurstelling dat een podiumplek in het eindklassement buiten bereik was geraakt. Toch blikte hij positief terug. Alle foto’s van de rustdag

“Het is een mooie rally. Die begon in stenige gebieden en die zijn voor een truck niet ideaal. Maar de proeven werden steeds mooier”, zei hij. “Vooral op de zanderige pistes is de Dakar echt mooi en zwaar. Er gebeurt van alles. Bijna elke truck is wel gerold. Het is een echt zware Dakar.”

Empty Quarter

Dat laatste maakt de rally juist mooi voor Huzink, zei hij. Hij refereerde daarbij vooral aan de zesde etappe die op donderdag en vrijdag werd verreden. Die voerde door het grote niks van het Empty Quarter in het zuidoosten van Saoedi-Arabië.

“Er is maar één plek waar je zulke landschappen kunt vinden en dat is hier. We mogen ons gelukkig prijzen dat we daar mogen rijden. Een route door het Empty Quarter is echt bijzonder. Dan moet je niet klagen dat het te zwaar of niet haalbaar is. Het was een fantastische mooie proef. Ik vermaak me goed in Saoedi-Arabië.”

Vrede mee

Dat het sportief dan niet helemaal uitpakt zoals van tevoren gehoopt, daar kon Huzink vrede mee hebben. “Je weet dat je een snelle truck hebt. Dan moet je ook de bijbehorende ambities durven maken. De top drie was een reëel doel. Maar je weet ook dat het Dakar is en dat het snel kan veranderen. Dan moet je knop omzetten en andere doelen formuleren.”

Het Empty Quarter bleek deze Dakar een enorme hindernis voor zijn team. Een goed klassement raakte daar definitief uit zicht. “Dan maar ‘survivalen’, zorgen dat je door de proeven komt en dat je in het bivak terechtkomt. Zodat je de boel kunt repareren en verder kunt. Ons doel is nu voor dagoverwinningen gaan. Want door het missen van een aantal waypoints liggen we te ver achter op de kop.”

Afzien

Hij wist dat hij en zijn team niets te verwijten viel. “Als het om domme fouten gaat, zeg ik: waar zijn we mee bezig? Maar dit is te wijten aan de zwaarte van de Dakar. Ik hou van het afzien is, dat je blij bent dat je bij de finish bent. Zo moet Dakar zijn. Dat wij dan tegenslagen hebben, hoort bij Dakar. Ik kan heel goed de knop omzetten.”

Een positieve conclusie is sowieso dat de Renault-truck zich door de bank genomen uitstekend houdt. “We weten dat we een snelle truck hebben en dat we kunnen meedoen om de etappezeges. Nu zorgen dat de truck goed blijft. Want dat-ie goed is, hebben we over verschillende dagen wel gezien. Ik weet zeker dat we heel veel plezier kunnen hebben in de tweede week.”

Zelfvertrouwen

Die begint zondag met de zevende etappe, 873 kilometer van Riyad naar Al Duwadimi. Daarvan kunnen Huzink en de zijnen rekenen op een special van liefst 483 kilometer. De ondernemer uit Manderveen blikte er met zelfvertrouwen op vooruit.

“Ik heb de rustdag niet harder nodig dan anders. Ik heb het hele jaar hard getraind zodat ik heel fit bent. Onze monteurs hebben de rustdag wel echt hard nodig. De truck heeft geleden met die koprolletjes. Technisch is-ie goed, maar optisch moet-ie bijgespijkerd worden. Voor hen is het dus een extreme werkdag.”

En zondag? “De kans op een etappezege is er. We hebben tijdens de eerste week met regelmaat voorin gereden. Het is altijd afwachten hoe iedereen uit zo’n rustdag komt. Maar morgen gaat het rechtervoetje weer naar beneden!”