Gert Huzink en zijn Riwald Dakar Team hebben maandag geprobeerd de pechdag van zondag recht te zetten. Het team had zichzelf voorgenomen alle trucks rijdend in te halen, maar dat lukte net niet. De tweede plek was het resultaat na een dag vol actie. 

De tweede etappe van de Rallye du Maroc ging maandag over 316 voornamelijk snelle kilometers. Pas in het tweede deel zaten wat duinen. “We zijn er vanochtend echt voor gaan zitten, ons doel was om iedereen fysiek in te halen”, zegt Huzink. “Na twintig minuten liep het loopvlak linksachter van de band af, het wisselen heeft tien minuten gekost. We hebben daarna echt hard kunnen rijden, maar hebben veel stof moeten vreten. Zeker als je tussen de buggy’s zit is dat lastig. We kunnen op die snelle stukken 140 kilometer per uur en dat halen zij niet.” 

Ook nu zorgde een technisch probleem weer voor tijdverlies. “Het ging eigenlijk wel goed tot we problemen kregen met de luchtleiding. Dat heeft twintig minuten gekost en dan is de druk van de ketel af, dan is de spanning er toch een beetje af.” Huzink ging daardoor in de hulpmodus toen hij andere deelnemers in de problemen zag. “We hebben in de duinen nog iemand losgetrokken die vaststond op een paar stenen, iets verder hebben we een motorrijder geholpen en water gegeven. We zijn behulpzaam geworden het laatste half uur.” 

Met het tempo zit het aan boord bij Huzink wel goed, zo bleek gedurende de dag. “We kunnen het tempo van Macik goed bijbenen. Wat dat betreft is het zaak om de kleine foutjes eruit te halen, dan kunnen we echt met de snelle jongens mee. Het is een heftig parcours, er wordt echt stevig gereden. Dan gaat er ook veel stuk, we moeten alleen zorgen dat het niet bij ons is.” 

https://www.youtube.com/watch?v=Lmhm0gcLPrk