Het was de afgelopen dagen al duidelijk dat de snelheid er heus wel is bij het Riwald Dakar Team. Pascal de Baar liet dat zien in de vijfde etappe. Op drie seconden greep hij naast de vierde plaats en eigenlijk had hij zijn zinnen gezet op de top 3. “Maar op die glooiende snelle paden zijn anderen net iets beter dan wij”, constateerde De Baar na terugkeer in het bivak bij Ha’il.  

Het eerste en het laatste deel van de etappe, die voor bijna de helft uit duinen bestond, lagen De Baar beter. Zeker het laatste deel was hem op het lijf geschreven. “Hele hoge duinen, met steile op- en afstappen”, vertelde hij. “Dan moet je lef hebben om in één keer naar boven te klappen. Anders moet je omrijden. Als je ‘m mist, moet je terug en alsnog omrijden. Dat kost tijd.” 

Met de vijfde plaats in de etappe was De Baar zeker tevreden. Hij was toch een beetje terughoudend geweest, met de kapotte motor van Gert Huzink in het achterhoofd. “Wij hadden op de eerste dag een probleem met de cilinderkop; hetzelfde als Gert gisteren. We hebben die kop vervangen, maar hadden er maar eentje bij ons als reserve. Deze is wel goed, maar zoiets gaat dan toch in je kop zitten. Ik ben blij dat alles heel is en er geen olie uitkomt. We laten toch wéér zien dat we met de top kunnen meedraaien.” 

Huzink is ondertussen naarstig op zoek naar de juiste onderdelen om de Renault te repareren. “Hier in Saoedi-Arabië, maar ook in Europa”, liet Huzink weten. “Hopelijk komen die zodat wij vrijdag of zaterdag weer mee kunnen doen voor de dagoverwinningen.” Overigens kreeg Huzink voor de derde etappe, die werd ingekort wegens regen en waarover nogal wat te doen was, een kwartier tijd terug voor het helpen van een paar buggy’s in het water. Daardoor staat hij in de uitslag van de derde etappe nu toch als winnaar. De rekensom die op de uitslag was losgelaten om de verschillen in afgelegde afstand te verrekenen, is nog niet toegepast na de correctie.  

De zesde etappe is ingekort tot 357 kilometer. Na de finish van de wedstrijdproef rijden de deelnemers door naar Riyadh, een rit van 300 kilometer. Het bivak in Al Duwadimi is wegens de overvloedige regenval van de afgelopen dagen niet begaanbaar.