Het zag er zo rooskleurig uit voor Riwald in het begin van de vierde etappe van de Dakar Rally 2023. Gert Huzink leek met een ruime marge onderweg naar de felbegeerde etappezege, maar al halverwege moest hij de strijd staken en 100 kilometer voor de finish was het helemaal over wegens motorproblemen. Ook Pascal de Baar leek op weg naar een goed resultaat. Hij reed omstreeks de derde tijd toen hij door een misverstand de spoorstang van de Renault krom reed. Hij kon nog wel de finish bereiken na 425 kilometer wedstrijd. 

“Stom! En mijn fout dat de spoorstang krom is. Ik reageerde te laat op een waarschuwing van mijn navigator”, erkende Pascal de Baar. “Extra jammer, omdat het een prachtige dag was. Een uit het boekje.” 

De Baar reed het grootste deel van de dag samen met Janus van Kasteren, die voor hem startte, en Ales Loprais, die achter hem was gestart. “De hele dag stuivertje wisselen. Maar 10 kilometer na neutralisatie stond Loprais met een lekke band en even later moest ik wachten tot ik langs twee buggy’s kon, die tegen elkaar aan stonden. Daar kon Janus er weer bij komen. Maar toen ik de spoorstang krom reed, kon hij weer weglopen.” 

De Baar was toen Gert Huzink al voorbij. Vanwege zijn tweede tijd in de derde etappe was Huzink al vroeg gestart. Hij had het gas er dusdanig op dat hij 3 minuten uitliep op de vóór hem gestarte Martin Macik. Dat was te veel gevraagd voor de hybride Renault. “We waren als eerste bij de neutralisatie”, vertelt Huzink, “na een prachtig begin met mooie, hoge duinen en een mooie strijd met Macik. Maar daarna ging alles mis. Eerst een band die leegliep, daarna waterlekkage en een compressor stuk. De waterlekkage konden we nog repareren, de compressor niet en die hadden we niet bij ons.” 

Om te proberen de truck nog te repareren moet die eerst de woestijn uit. Huzink was met de persauto naar het bivak in Ha’il gekomen om te regelen dat de truck uit de woestijn kan worden gehaald. Of hij nog van start gaat, hangt af van het succes van die operatie. “Als de truck morgen klaar staat, springen we erin en gaan we rijden. Maar alleen als ie echt goed klaar staat. Voor het klassement liggen we eruit, dus we moeten het hebben van dagsuccessen. Dan wil ik die ook kunnen bereiken. Als ik niet kan rijden voor de winst, doe ik het niet.” Zowel Huzink als De Baar is al uit de competitie. 

De Baar kwam uiteindelijk toch keurig met de zevende tijd aan de finish. Adwin Hoondert kwam met de achttiende tijd aan de finish.