Tijdens de derde etappe van de Dakar 2022 lijken er barsten te ontstaan in de Russische overmacht van het Kamaz team. Tot nu toe waren het vier Russen en de Tsjech Loprais die de dienst uit maakten maar vandaag wist het Riwald Dakar Team op te stomen naar de top tien.

De proef van vandaag werd door regen ingekort door de organisatie. Een deel van de route was onbegaanbaar geworden, waardoor van de oorspronkelijke 368 kilometer nu nog 255 kilometer overbleef. Voor en na de proef kwam daar nog 186 kilometer aan verbindingsroutes bij. Hierdoor was de proef echter niet lichter, alles zat erin. In het begin veel duinen en zand, en in het laatste deel snelle paden met veel stenen en lastige navigatie.

Renault C460 Hybrid in actie etappe 3 Dakar 2022

In de kop van het klassement deden de Nederlandse teams goede zaken waardoor de macht van Kamaz gebroken lijkt. Dit betekent dat er maar liefst vier Nederlandse teams in de top tien eindigden met een heel stabiel rijdend Riwald Dakar Team op een tiende positie in de persoon van Pascal de Baar en met Gert Huzink op een 13e plek. Daarmee lijken de mannen van het Riwald Dakar Team een koers te hebben ingezet om weer aansluiting te krijgen bij de top 10. Voorin gaat het enorm hard en worden er enorme risico’s genomen. Gert: “Om de aansluiting te houden moeten we dus zelf geen fouten maken, maar proberen te profiteren van de fouten van anderen. Een Dakar rally is namelijk vooral een endurance rally en heel aan de finish komen en risico’s vermijden kan een hele slimme strategie zijn.”

Gert Huzink na afloop etappe 3

Nadat de trucks er gisterenavond door de monteurs weer 100% bij zijn gezet en Pascal door fysiotherapeut Dr. Dieter onder handen is genomen, stond het team vanmorgen weer fris aan de start. Gert Huzink over de proef van vandaag: “Het was een relatief korte, maar enorm snelle proef met hele stukken continu 140 km per uur. Dat is niet zo mijn ding, want dat kan iedereen en daar win je niks mee. Het verschil kon gemaakt worden in de duinen en daar hebben we helaas een paar foutjes gemaakt die minuten kostten. Dat is normaal niks, maar de hele top twintig is zo aan elkaar gewaagd dat een klein foutje meteen gevolgen heeft voor de positie. Concentratie en de focus houden, zijn dus van groot belang. In een steile afdaling landden we op de voorwielen waardoor we bijna een ‘Van den Heuveltje 2021’ meemaakten, maar gelukkig viel de truck terug op de wielen toen ik vol gas gaf’’.

V.l.n.r: Stefan Slootjes, Pascal de Baar en Jan van der Vaet

Pascal de Baar wist zijn top tien positie van gisteren vast te houden waarmee hij in het algemeen klassement op de elfde plaats staat. Pascal: “Nou, het was het dagje wel vandaag! We zijn een halve minuut achter het Firemen Dakar Team gestart, maar die pakten we na een kwartier al in. Daarna volgde de neutralisatie waarna er nog 200 kilometer voor de boeg waren. Dat ging echt plankgas als nooit tevoren, maar de aangepaste vering deed zijn werk meer dan goed. In combinatie met de juiste bandenspanning, gemanaged door Stefan en goede navigatie van Jan, gingen we 110% en dachten we voor de finish nog even Vick Versteijnen én Richard de Groot in te halen. Het werd een echte nek-aan-nek race met de beide Iveco’s waarin Richard het onderspit delfde. Vick had eerder op de dag een lekke band gehad waardoor hij uiteindelijk acht plaatsen onder ons kwalificeerde. Op de finish moesten we een beetje ‘onder de radar’ naar het bivak aangezien onze kopman Gert aanmerkelijk later binnenkwam’’. Voor morgen staat de langste etappe op het programma en daarin kan alles weer veranderen, want in een Dakar rally weet je het nooit voordat de vlag van de laatste etappe gehaald is.

Gert Huzink staat met navigator Rob Buursen en monteur Martin Roesink nu 19e algemeen.