Almelo, 2 januari 2022 – Tijdens de eerste ‘echte’ Dakar etappe, een ronde over 333 kilometer van Ha’il naar Ha’il vielen meteen de eerste klappen voor het Riwald Dakar team. Gert Huzink liep tegen een technisch probleem aan. Gelukkig wist Pascal de Baar goede zaken te doen voor het team met een tiende positie, al werd dat door een penalty alsnog een elfde plek.

Gert Huzink vond het een zware proef: “Met veel zand en duinen, grote afdalingen en lastige navigatie was het meteen een echte Dakar dag. We zaten wel meteen in een goed ritme, samen met Janus van Kasteren van Team de Rooy. Na 160 kilometer haalde hij ons in maar iets verderop wisten wij hem weer in te halen. Op een piste met veel stenen reed ik helaas een band lek, waardoor Janus ons weer voorbij ging. Tot de break halverwege de proef, ging het verder eigenlijk heel goed. Zo’n tien kilometer na de pauze kregen we echter te maken met een scheur in de aluminium pijp tussen de intercooler en de turbo. Dat merk je meteen want dan is alle vermogen ineens weg. Ik moest daarna overal omheen rijden en de topsnelheid was beperkt tot maximaal 40 kilometer per uur op het zand. Dat heeft ons veel tijd gekost, maar we zijn blij dat we uiteindelijk wel de finish op eigen kracht gehaald hebben’’.

Hybride systeem als hulp

Een geluk bij een ongeluk was het hybride systeem in de Renault C460 Hybrid rallytruck van Gert Huzink. Dat systeem is goed voor extra power, maar in dit geval kon het worden aangewend om toch nog aan de finish te komen. Gert: “Zonder dat hybride systeem waren we nooit in staat geweest om de finish te bereiken door al dat zand. Daarmee heeft het systeem zijn nut dubbel bewezen, want naast extra power op racesnelheid was het nu een soort noodloop systeem dat ons uit de brand hielp toen de dieselmotor het moeilijk had’’. Vannacht gaan de mannen van MKR Technology aan het sleutelen om het probleem op te lossen’’. Uiteindelijk duikelde Gert Huzink door de problemen in het algemeen klassement naar de 29e positie op ruim vier uur achter de koploper, de Kamaz van Sotnikov.

Pascal de Baar op stoom

Voor Pascal de Baar verliep de dag een stuk beter. De zanderige piste met grote afdalingen en de paden vol stenen zijn precies zijn ding. Pascal: “We gingen gewoon lekker en al snel kregen we Martin van den Brink in het vizier. Helaas beschadigden we bij een lastige bergpassage een band, en even verder stond Gert ook een band te wisselen. We zijn toen samen naar de neutralisatie halverwege de rally gereden, maar vlak daarvoor begaf onze band het echt. Het wisselen duurde met 11 minuten wat te lang eigenlijk. Dat moet ook binnen vijf minuten kunnen. Toen we aankwamen bij de pauze stop stonden Gert, Martin en Loprais daar ook nog te wachten tot ze verder mochten. Daar bleek dat ook Martin een band had moeten wisselen, maar dat ging wat vlotter dan bij ons. Dat betekende dat Martin van den Brink acht minuten uitgelopen was’’. Voor Pascal de Baar was dat reden om nog een tandje bij te zetten na de pauze break, maar toen zag hij Gert staan met problemen. “Al snel bleek dat we niks voor hem konden doen waarna we snel verder zijn gereden. Even verderop hebben we nog een gekantelde buggy op zijn wielen gezet, waarna we zochten naar het volgende waypoint. De navigatie was lastig en veel teams verloren daar tijd, maar bij ons liep dat goed. Navigator Jan van der Vaet wist Pascal zo goed door het terrein te begeleiden dat deze Martin van den Brink weer in kon halen!’’ Uiteindelijk werd Pascal de Baar 10e, maar na een penalty werd dat een 11e positie algemeen. Beste Nederlander is op dit moment Janus van Kasteren op de 8e plaats, met Martin van den Brink daar meteen achter. Richard de Groot van het Firemen Dakar Team staat nu 10e, en Pascal de Baar van het Riwald Dakar Team dus elfde.

Marathon etappe afgelast!

Maandag 3 januari gaat de tweede etappe van Ha’il naar Al Artawiyah. Naast de verbindingsroute van 230 kilometer is er een special stage van 338 getimede kilometers. De proef bestaat voor een groot deel uit zand en de eerste serieuze duinen komen eraan. In deze etappe wordt het zeker weer zwaar en zal hier ook weer een verschuiving kunnen plaatsvinden. We hebben vanuit de organisatie begrepen dat de aankomende marathon etappe komt te vervallen. Er is in het noorden van Saoedi-Arabië hevige regen en daardoor onmogelijk om in het bivak daar te overnachten. De deelnemers gaan maandag door naar het bivak in Al Quaisumah, de geplande finishplaats na de etappe van dinsdag. De deelnemers kunnen dan na de etappe van maandag wel gewoon gebruik maken van de service!