De achtste etappe van de Dakar Rally 2023 kende grofweg twee gezichten: stenen – veel en scherp – en duinen – hoog en zwaar, maar te doen. Met name in de duinen sloeg Pascal de Baar zijn slag. “Martin Macik zei aan de finish dat ie een beetje bang van ons werd, zo hard ging het”, vertelt De Baar na afloop van de wedstrijdproef. 

De Baar ging met het mes tussen de tanden de etappe in. Na een goede nachtrust in het marathonbivak in Al Duwadimi, waar de assistentie niet heen mocht, ging de Riwald-coureur als zesde van start. “Maar binnen tien minuten hadden we nummer 5, Valtr, al te pakken.” 

Het eerste stuk van de wedstrijdproef, 346 kilometer, bestond uit stenen. “Erg moeilijk om niet lek te rijden, maar dat is gelukt. Aan het einde kwamen we Janus van Kasteren tegen, die wel lekke banden had gehad.” 

Na de stenen kwam een strook duinen: “Mooi, hoog, zwaar, maar wel te doen”, volgens De Baar. “Daar pakten we Martin van den Brink, die vast stond.” Bij de verplichte pauze op 203 kilometer lag De Baar al fysiek derde en had hij de vierde tijd. “Kort na de stop kwam Macik bij ons, die als zevende was gestart, en daar zijn we bij in de buurt gebleven. Het laatste stuk in de duinen was een mooi duel met Macik. Jammer genoeg was hij net iets sneller, maar hij zei bij de finish wel dat ie moeite had ons bij te houden en dat hij een beetje bang voor ons was, omdat we zo hard gingen.” 

De Renault en de bemanning hebben maandag een dagje rust in Riyadh. Dinsdag gaat de Dakar Rally weer verder.