De Renault van Pascal de Baar was de eerste truck bij de finish van de negende etappe van de Dakar Rally 2023. Maar De Baar had niet de snelste tijd. Die was voor Janus van Kasteren, die 3 minuutjes sneller was geweest over 359 kilometer. “Morgen proberen we het gewoon weer”, sprak De Baar strijdvaardig. 

De Riwald-coureur startte als vierde, achter Ales Loprais, Mitchel van den Brink en Martin Macik. “Na een kwartier in de duinen waren we Loprais al voorbij”, vertelde De Baar. “Na een half uur hadden we Van den Brink in het zicht, maar kregen we zelf een lekke band, zodat anderen, zoals Martin van den Brink, ons voorbij konden gaan.”  

De etappe was gevarieerd, maar ook grillig, met duinen, stenen, valleien en – als gevolg van de vele regen – modder. “Ik weet niet of het een overstroming was of een chot (moddermeer met een harde korst, red) maar op 130 kilometer in de proef was het een enorme bende. Macik en Van den Brink stonden tot de deuren vast in de modder. Ik was blij dat ik het hele jaar aan enduro en motorcross doe. Dat hielp me om door en langs de modder te komen.” 

De Baar kwam als eerste aan bij de verplichte pauze op 163 kilometer, 8 minuten later gevolgd door Janus van Kasteren, die 11 minuten later dan De Baar was gestart. “De 200 kilometer naar de finish was het plankgas”, vertelt De Baar. “Daar kon je niet meer echt verschil maken als anderen geen fouten maakten. Ik wist dat Janus achter me was gestart en dus sneller was dan wij. Morgen gaan we er gewoon weer voor zitten en proberen we het nog een keer.”