In 2016 won Pascal de Baar de koninginnenrit van die Dakar Rally. Zeven jaar moest hij wachten op een nieuwe etappeoverwinning. Hij zat er al een paar keer dichtbij in de Dakar Rally 2023, maar in de tiende etappe was het toch eindelijk zover. Aan de finish van de 114 kilometer door de duinen, was De Baar 22 seconden sneller dan Mitchel van den Brink. 

De vreugde was groot bij Pascal de Baar, Stefan Slootjes en Marcin Krüger. “We waren er al dichtbij geweest; gisteren werden we tweede. Maar dan zie je ook dat het sport is”, zei De Baar. “Je kunt niks kopen. Het moet allemaal kloppen: de auto, het team, de crew. En je moet een beetje geluk hebben. Vandaag hadden wij het goede lootje.” 

De Baar begon goed uitgerust aan de wedstrijdproef, waar eerst een rit van 500 kilometer aan voorafging. “Ik heb vannacht goed geslapen – Marcin wat minder – en ik heb voor de proef ook nog een tukje gedaan. Ik was er wel klaar voor. Ik zag sommige mensen heel nerveus zijn, maar dat had ik totaal niet. Laat maar komen, dit is mijn terrein.” 

De Riwald Renault was de tweede truck aan de start, achter de Iveco van Janus van Kasteren. Binnen 10 minuten was De Baar al bij Van Kasteren. “Maar ik vermoed dat dat de bedoeling was. Van Kasteren wist sinds vanochtend dat hij klassementsleider werd door het wegvallen van Ales Loprais, dus ik kan me voorstellen dat hij het wel prima vond om te volgen.” Op het einde van de etappe maakte De Baar een foutje, waardoor Van Kasteren wegreed. “Maar in 10 kilometer hebben we 2 minuten goedgemaakt, dus ook op snelheid konden we het. Dat het dan maar 22 seconden verschil is met Mitchel van den Brink? Die was zeker snel, maar hij moest achter zijn vader Martin blijven, zei hij.” 

Wat De Baar betreft doet hij ook de komende twee dagen, die samen een marathonetappe vormen, mee voor de prijzen. “Het onderhoud wat we nu doen is preventief”, zegt hij in het bivak in Shaybah. “De truck doet het prima. Daar ben ik niet bang voor. De duinen is mijn terrein. Ik zeg niet dat ik wel even ga winnen, maar kanshebber zijn we zeker en we gaan er absoluut ons best voor doen.”