Met drie trucks was het Riwald Dakar Team onlangs in Polen om wederom flink wat kilometers te maken en de nodige informatie te verzamelen over de verder doorontwikkelde hybride truck.

Behalve Gert Huzink en Pascal de Baar was ook Adwin Hoondert van de partij in Polen. Hoondert keert na een afwezigheid van een paar jaar weer terug in de Dakar door bij het Riwald Dakar Team aan te sluiten. Hij zal de Renault K besturen waar Pascal de Baar mooie resultaten mee heeft neergezet in het verleden.

Het verhaal is bekend. Gert Huzink overwoog om een jaar Dakar over te slaan, maar is er komende januari toch weer bij. Inmiddels is er nu drie maal getest in Polen en zal Gert ook van start gaan in de Rallye du Maroc begin oktober.

,,Ondanks dat we het hele jaar zakelijk heel druk zijn, ben ik blij dat we deze test weer op touw hebben gezet. Drie dagen lang gas geven op een geschikte locatie met goede omstandigheden. Elk jaar verandert er weer veel aan de truck, dan zijn die testen geen overbodige luxe. In vergelijking met de vorige truck zien we de voordelen die er hier uitkomen. Wij moeten altijd strijd leveren met de trucks met neus, terwijl wij een front gestuurde truck rijden. Bij de trucks met neus is het comfort een stuk hoger. We hebben de vooras verder naar voren geplaatst om ook meer comfort te krijgen. Comfort betekent meer snelheid, en zo blijven we stapjes maken. Elke verandering moet getest worden en vraagt soms ook nog wat aanpassingen. Het gevoel is goed, de veranderingen die we toegepast hebben zijn echt een plus’’ vertelt Gert Huzink.

Omdat racen altijd de beste test is, gaat Gert met zijn crew van start in de Rallye du Maroc. ,,Een wedstrijd is altijd een goede test. Dan staat er druk op, en wordt het hele pakket getest. Ook de duurzaamheid, en dat is erg belangrijk. We hebben veel veranderd aan de instellingen van het hybride systeem. De elektromotor en batterijen zijn hetzelfde gebleven, maar het gebruik daarvan kun je met allerlei technieken weer verbeteren. Dat is ook een belangrijk punt richting de toekomst, ook voor andere teams. We zijn als eerste ingestapt en dan is er bijna geen weg meer terug. We zijn nu echt aan het door ontwikkelen, het is belangrijk dat we naar veel minder co2 uitstoot gaan.’’

Binnenkort meer over teamgenoten Pascal de Baar en Adwin Hoondert.